De urennorm voor studenten wordt 800 klokuren per jaar8

>> De urennorm voor studenten wordt 800 klokuren per jaar

Status: De Tweede Kamer heeft dit nóg niet opgepakt.
Mocht dit inmiddels veranderd zijn én/óf weet u meer? Mail dan Onderwijscommissie Boerenverstand!

Een aantal jaar geleden is de urennorm omhoog gegaan van 800 naar 1000 klokuren voor studenten. Om de extra onderwijstijd te vullen, heeft het MBO nu te maken met keuzedelen die niet mee tellen voor de kwalificatie. Docenten moeten nu meer uren voor de klas. De combinatie van meer onderwijstijd, keuzedelen en meer contacturen voor de docenten zorgt ervoor dat de werkdruk enorm gestegen is.

Onderwijstijd van de studenten gaat weer naar 800 klokuren per jaar. De keuzedelen die niet mee tellen voor de kwalificatie, worden per ommegaande afgeschaft. Docenten hebben hierdoor minder contacturen.

15 eens (68%)
7 oneens (32%)Reacties op deze stelling

Bijdrage van Paul A. Kirschner:
1000 uur maar wel zinvol gevuld. Extra onderwijs in de basisvakken en niet opvullen met zinloze (sorry) keuze-/ophokvakken.

Bijdrage van Ellen:
Er moet veel beter gekeken worden naar wat er allemaal onder die zogenaamde ‘keuzedelen’ valt. Het proces aangaande het besluiten ertoe is ondoorzichtig omdat dit niet door kennisdragers gebeurt. Voor de ambachtelijke beroepen is dit niet op orde. Zaken die verplicht in het basisdeel zouden moeten zitten worden weggeschreven als ‘optioneel’ met uitholling van het vak tot gevolg. De verbreding is vooral een verdunning van de kennis. ( deze reactie is zes dagen geleden 'toegevoegd' maar staat er desondanks niet bij?)

Bijdrage van Karin Winters:
MBO bestaat uit twee richtingen BBL en BOL. De BBL studenten zijn 'slechts' 1 dag per week op school en werken de overige 4 dagen. Juist voor de BBL studenten zijn de AVO vakken (taal/rekenen/burgeschap en keuzedelen) een crime, want in de ene lesdag per week zou aanvullende vakleer veel hoger op de agenda moeten staan. Ik zou echt graag zien dat er een onderscheid gemaakt wordt.

Vorige stellingVolgende stelling


Een eigen reactie toevoegen?

Hieronder kunt u uw eigen reactie toevoegen aan deze stelling.
Alle velden zijn verplicht.

Wat is uw naam?
Hoe staat u tegenover de stelling?Wat wilt u zeggen?

Wat is uw emailadres?

Terug naar voorpagina