De Onderwijsinspectie krijgt toegang tot alle scholen, op iedere wijze die zij nodig acht25

>> De Onderwijsinspectie krijgt toegang tot alle scholen, op iedere wijze die zij nodig acht

Status: De Tweede Kamer heeft dit nóg niet opgepakt.
Bron:  zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35925-VIII-149.html
Mocht dit inmiddels veranderd zijn én/óf weet u meer? Mail dan Onderwijscommissie Boerenverstand!

De inspectie bewaakt de sociale veiligheid en openbare orde binnen een school. Dit maakt integraal deel uit van haar beoordelingskader. Een school kan een bezoek van de inspectie tegenwoordig frustreren of verhinderen. Een rechter gaat hier blijkbaar niet voor liggen.

Zodra de Onderwijsinspectie in haar werk wordt gehinderd, gaat een school zonder waarschuwing dicht en worden de kinderen de facto overgeschreven naar een school in de buurt van hun huis. Ook op school geldt de scheiding van kerk en staat. Denominatie is in dat geval ondergeschikt aan continuïteit van onderwijs. Dit gaat dan op last van de minister en per decreet. De inspectie komt voortaan altijd en overal onverwachts langs en spreekt dan met iedereen die haar pad kruist. Dus van conciërge, via ouder, leerling, docent tot directie. Ze kunnen op ieder moment even een rondje school doen, koffie pakken in de kantine, krantje lezen, babbelen en weer weg gaan als alles naar wens is.

34 eens (79%)
9 oneens (21%)Reacties op deze stelling

Bijdrage van g.de.bruijn@live.nl:
Eens dat scholen de inspectie niet mogen frustreren. Maar als inspectie elk moment een school kan bezoeken zal ze okk de werkwijze en protocollen moeten aanpassen, met dien verstande dat je bij informele bezoeken niet altijd alles kunt zien, lees tegenkomen op dat moment, wat in de afvinklijst staat.

Bijdrage van Debbie:
Eens met bovenstaande reactie van G. de Bruin. Inspectie moet dan wel zodanig gekwalificeerd worden dat het niet afhangt van de persoon die langskomt. Dit gebeurt nog te vaak. En dat scholen niet direct gesloten worden omdat niet elke punt en komma goed op papier staat. Prioriteit moet de sfeer op school zijn en het daadwerkelijke onderwijs. Niet of alle papieren tijgers geheel in orde zijn.

Bijdrage van Petra:
Ik vind dat de inspectie zonder aankondiging langs moet kunnen komen. De papieren werkelijkheid wordt door scholen jaarlijks toegestuurd. De inspectie moet juist zien hoe het echt gaat op een school en niet naar een toneelstukje komen kijken. Er zijn scholen die namelijk voor een aangekondigd bezoek zelfs audits houden, leerkrachten, kinderen en ouders uitkiezen waar de inspectie mee màg praten en deze desgewenst zelfs souffleren. Het mag best allemaal meer open en eerlijk. Dat geeft ook ruimte voor verbetering en professionele groei voor de school, maar ook voor leerkrachten.

Bijdrage van Jan Drentje :
Nu is het teveel een bezoek van de koning: tot in de puntjes voorbereid

Bijdrage van Anna:
Eens, maar de Onderwijsinspectie moet serieus veldexpertise gaan werven. Te veel inspecteurs hebben geen (vak)inhoudelijk verstand van onderwijs en kunnen dus weinig zeggen over de kwaliteit van lessen die ze bezoeken. Het toezicht is veel te beleid- en bestuursgericht, waardoor besturen de inspectie gemakkelijk kunnen tegenwerken. Met meer expertise zou dan ook echte mogelijkheden tot snel en effectief ingrijpen behoren (zoals volgens de stelling). Besturen moeten minder machtig worden om kwaliteit te kunnen waarborgen.

Bijdrage van Jan Bunnik:
Onderwijsinspectie is helaas een noodzakelijk kwaad. Ik zou voorstander zijn van kleine goed te managen schoolgemeenschappen

Vorige stellingVolgende stelling


Een eigen reactie toevoegen?

Hieronder kunt u uw eigen reactie toevoegen aan deze stelling.
Alle velden zijn verplicht.

Wat is uw naam?
Hoe staat u tegenover de stelling?Wat wilt u zeggen?

Wat is uw emailadres?

Terug naar voorpagina