Het schrijfonderwijs wordt weer in ere hersteld33

>> Het schrijfonderwijs wordt weer in ere hersteld

Status: De Tweede Kamer heeft dit nóg niet opgepakt.
Mocht dit inmiddels veranderd zijn én/óf weet u meer? Mail dan Onderwijscommissie Boerenverstand!

Veel kinderen kunnen niet meer netjes en leesbaar schrijven als zij de basisschool verlaten. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld niet snel en duidelijk genoeg aantekeningen maken. Veel kinderen kunnen geen goed opgebouwde teksten meer schrijven.

Door goed geïntegreerd taal- en leesonderwijs wordt het zelf schrijven van teksten weer onderdeel van het taalonderwijs. Taalonderwijs wordt gezien als 1 vak. Schrijfonderwijs wordt op elke school erkend als een essentieel onderdeel van het taalonderwijs, omdat elke leraar op de hoogte is van het feit dat het bijdraagt aan het goed kunnen verwerken van aangeboden lesstof. Schrijven is de norm. Het is niet wenselijk dat kinderen het grootste deel van het schrijfwerk online doen op een tablet of chromebook. Deze dienen alleen als middel en zijn geen doel. Het doel “Beter Schrijven” is op dergelijke devices onhaalbaar. De leerling moet kunnen schoonschrijven en in staat zijn goede teksten te kunnen opstellen.

35 eens (95%)
2 oneens (5%)Reacties op deze stelling

Bijdrage van Marjon Griffioen:
De term schrijfonderwijs kan verwarrend zijn. Het is belangrijk om expliciet te benoemen wat men hieronder verstaat. 1. Het technisch beheersen van het schrijven; het handschrift, netjes en leesbaar kunnen scrijven. 2. Het stellen van een tekst; goede teksten kunnen schrijven in de vorm van een verhaal, gedicht, betoog etc.

Bijdrage van Jordy de Bruyn:
Er zal hier een duidelijke scheidingslijn moeten komen tussen het schoonschrijven en de leerlijn schrijven/stellen. Juist dat laatste onderdeel moet zoveel mogelijk op de computer uitgewerkt worden. Er is geen bedrijf meer, dat zijn brieven of sollicitaties met de hand doet. Indien je kinderen niet om leert gaan met de digitale schrijfvaardigheden, zullen ze vastlopen in de toekomst.

Bijdrage van Jan Bunnik:
Ervaring leert dat het intoetsen echt anders werkt in je brein dan schrijven. Je bewustwordingsproces wordt met schrijven veel maar dan ook veel beter gevormd.

Vorige stellingVolgende stelling


Een eigen reactie toevoegen?

Hieronder kunt u uw eigen reactie toevoegen aan deze stelling.
Alle velden zijn verplicht.

Wat is uw naam?
Hoe staat u tegenover de stelling?Wat wilt u zeggen?

Wat is uw emailadres?

Terug naar voorpagina