SBO scholen moeten passend zijn voor kinderen van verschillende cognitieve niveaus1

>> SBO scholen moeten passend zijn voor kinderen van verschillende cognitieve niveaus

Status: De Tweede Kamer heeft dit nóg niet opgepakt.
Mocht dit inmiddels veranderd zijn én/óf weet u meer? Mail dan Onderwijscommissie Boerenverstand!

SBO-scholen hebben veel leerlingen met zeer verschillende behoefte en mogelijkheden. Op dit moment gaat jaarlijk 90% van de SBO-leerlingen naar het vmbo-BB/KB of het praktijkonderwijs. Dit terwijl er op het SBO veel kinderen zitten die havo/vwo aan zouden kunnen. SBO-scholen werken regelmatig op het 75%-niveau van leerlijnen. De mogelijkheid voor leerlingen om op een hoger niveau te werken is dus wel aanwezig.

Leerlingen bij SBO moeten passend onderwijs krijgen, ook als dat op een hoger niveau is. Leerlingen moeten de kans krijgen om op het 100% (uitstroom HAVO) en 120% (uitstroom VWO) niveau te werken zonder dat zij voor deze kans moeten vechten.

1 eens (100%)
0 oneens (0%)Reacties op deze stelling

Bijdrage van C de Boer:
Kinderen in het Sbo hebben en andere manier van lesgeven nodig. Deze kinderen zijn per niet definitie dom en hebben niet allemaal een laag iq. Ze leren allen anders. Om uit te vinden hoe je leert en hoe je je leervoorkeur herkent wat bij je past maar hoe je met de doorsnee leerinstructie om kunt gaan. Hierdoor kunnen ze na sbo gewoon doorstromen naar havo en vwo, deze extra inspanning is hard nodig, door op 75% les te geven houdt het sbo vooroordelen in stand, en gaan kinderen onderpresteren, omdat dat van ze verwacht en gevraagd wordt door een mismatch in het systeem. Mensen die denken dat kinderen op het sbo niet kunnen doorstromen naar havo of vwo hebben zich niet goed laten informeren en baseren zich op ouderwetse vooroordelen.

Vorige stellingVolgende stelling


Een eigen reactie toevoegen?

Hieronder kunt u uw eigen reactie toevoegen aan deze stelling.
Alle velden zijn verplicht.

Wat is uw naam?
Hoe staat u tegenover de stelling?Wat wilt u zeggen?

Wat is uw emailadres?

Terug naar voorpagina