Het vakkenpakket wordt de norm

Terug naar voorpagina Vorige stellingVolgende stelling28

>> Het vakkenpakket wordt de norm

Nu is een clustering van vakken de norm. We noemen dat een profiel. Er bestaan zelfs profielen waarbinnen leerlingen beperkt worden tot keuzes. Daarbij sluiten bepaalde profielen niet op elkaar aan. Zoals zorg en welzijn op vmbo GTL. Het enige profiel waar wiskunde niet verplicht is en biologie wel. Op havo is het profiel zonder wiskunde C&M, met geschiedenis en één vreemde taal als verplicht profielvak. Dit beperkt een leerling die vooruit kijkt enorm in zijn keuzes.

We gaan weer terug naar de jaren 80 waar elk vak in combinatie met elkaar gekozen kon worden, zonder de huidige profielenstructuur. Leerlingen hebben de keuze tot het samenstellen van een pakket zonder verplichtingen. Dit heeft een positief effect op de doorstroom van leerlingen en bevordert de kansengelijkheid.

29 eens (97%)
1 oneens (3%)Reacties op deze stelling

Bijdrage van Francien Sonnemans :
Verplichten vakken zijn soms raar. Pak techniek profiel moet perse scheikunde, waarom? Ik zou zeggen natuurkunde of wiskunde net zo belangrijk. Waarom Engels perse verplicht? Er zijn kinderen die er niet goed in zijn. Mn doordat examens alleen tekstverklaren zijn. Waarom niet grammatica in een examen zodat leerlingen meer gelijke kansen hebben. Een vakkenpakket los kiezen, zal ervoor zorgen dat leerlingen meer tot hun recht komen.

Vorige stellingVolgende stelling


Een eigen reactie toevoegen?

Hieronder kunt u uw eigen reactie toevoegen aan deze stelling.
Alle velden zijn verplicht.

Wat is uw naam?
Hoe staat u tegenover de stelling?Wat wilt u zeggen?

Wat is uw emailadres?

Terug naar voorpagina